Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał zgodę wykorzystanie wybranych owadów w przygotowaniu żywności dla ludzi. Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) to pierwszy z piętnastu gatunków zatwierdzonych jako owady jadalne.
Czy Europę czeka kuchenna rewolucja?
Na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu od 2019 roku trwają prace badawcze nad wykorzystaniem owadów w europejskiej kuchni. Owady są źródłem doskonale przyswajalnego białka. Ich hodowla jest prosta i szybka. Owady są optymalnym, zarówno dla środowiska naturalnego jak i człowieka, źródłem pożywienia.
Temat pojawia się także w mediach, które cytują badania naszych naukowców.
- Jedzenie owadów. Larwoburger już za rogiem, Gazeta Wyborcza, 25 stycznia 2021. Temat podjęły dziennikarki : Alicja Gadomska, Dominik Uhlig, Katarzyna Korzeniowska.
W publikacji zostały wykorzystane wyniki badań pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu: A. Orkusz, W. Wolańskej, J. Harasym., A. Piwowar, M. Kapelko.
2. Novel food. Jedzenie dla przyszłości, Polskie Radio Czwórka, 25.07.2020
Novel food to termin określający alternatywne produkty, które nie były w znacznym stopniu wykorzystywane przy produkcji żywności na terenie UE przed 1997 rokiem. Pojęcie może się odnosić zarówno do innowacyjnej żywności wytwarzanej przy użyciu nowoczesnej technologii, jak i składników tradycyjnie spożywanych poza terenem unii. – Zmiany klimatyczne powodują potrzebę poszukiwania alternatywnych źródeł żywności. Ma na to wpływ także rosnąca liczba ludności – tłumaczy prof. Agnieszka Orkusz. – Szacuje się, że w 2050 roku będzie nas ponad 9 mld. Wszystkich trzeba jakoś wyżywić, a produkcja mięsa bardzo niszczy środowisko. Dlatego w diecie należy uwzględnić owady – czytamy w materiale autorstwa Beaty Kwiatkowskiej.
Posłuchaj nagrania. Tutaj cały materiał
https://www.polskieradio.pl/10/5374/Artykul/2778533
Zachęcamy do obejrzenia „wykładu w kuchni” pt. Owady na talerzu! Czy to możliwe? przygotowanego w ramach XXIII Dolnośląskiego Festiwalu Nauki.